Seni Kendi İhtiyacına Sahip Çıkmaktan Alıkoyan Ne?
Bir Psikolojik Grup çalışmasında vurulmuştum bu konuda. Karşımdaki kişiye “dizime dokun” diyemedim. Önce dokundu farz ederek sakinleştirmeye çalıştım kendimi, sonra tüm olanlardan utandım, zayıf görünmekten çekindim ve de tahmin edersiniz ki çoook ağladım. O günün bana hediyesi “ihtiyacını fark etmek yetmez, ona sahip çıkabiliyor musun?” sorusu idi. Hepimiz için bu konuyu irdelemek istedim gelin bakalım:
Öncelikle seni kendi ihtiyacına sahip çıkmaktan alıkoyan olası sebepler nelerdir?
Çocuklarına ya da ailene için sorumlulukların nedeniyle kendi ihtiyaçların göz ardı mı ediyorsun?
Ya da yoğun iş temposu ve iş baskısı kendine zaman ayırmana engel mi oluyor?
İlişkinde yaşadığınız sorunlar sırasında partnerinin istek ve ihtiyaçlarını mı kolluyorsun?
Toplumsal baskılar kendi ihtiyaçlarına öncelik vermeni engelliyor mu?
Mükemmeliyetçilik baskısıyla, kendi ihtiyaçlarını ihmal edip hedefine kitlenme eğiliminde misin?
Peki neden İhtiyacına Sahip Çıkmalısın?
Duygusal Denge: İhtiyacına sahip çıkmak duygusal dengeyi korumanın ilk adımıdır. Kendine zaman ayırmak, kendini tanımak ve duygusal ihtiyaçlarına dikkat etmek, iç huzurunu artırır.
Özsaygı ve Öz değer: İhtiyacına sahip çıkmak, özsaygını ve öz değerini artırır. Sonrasında tabi ki başkalarının da sana daha çok değer vermesine yol açar bu gelişme.
Sınırlarını Belirlemek: Kendi ihtiyaçlarını anlamak, sağlıklı sınırlar belirlemenize yardımcı olur.
Nasıl olur bu İhtiyacına Sahip Çıkmak?
Kendini Tanı: Kendin tanımak için zaman ayır. Hangi duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarının olduğunu anlamak, bu ihtiyaçlara uygun davranmana yardımcı olur.
Kendine Zaman Ayır: Günlük rutininde kendine zaman ayırmayı unutma. Bu, içsel dengeyi yeniden kazanmana ve ruh halini iyileştirmene yardımcı olur.
Sınırlar Koy: Başkalarıyla sağlıklı sınırlar belirle. Hayır demeyi öğrenmek, seni aşırı yük taşımaktan korur. Sınırlarını yeniden yapılandırma içindeyken hayatından çıkanlar uzaklaşanlar olacaktır ama gelenlerle sağlıklı ve dengeli ilişkiler seni bekliyor demektir.
Gördüğünüz gibi hem zor hem de zor değil kendinizi ve ihtiyacınızı kollamak. Dilerim ki sağlıklı sınırlar ile kendi ihtiyaçlarımıza günden güne daha çok sahip çıkarak kendi yolumuzu huzurla yürüyenlerden oluruz.
Comments